Protest

Protest

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μια αιωνιότητα και μία μέρα


Ο κινηματογράφος θρηνεί. Η τέχνη θρηνεί. Ο πολιτισμός θρηνεί. Ο παγκόσμιος κινηματογράφος είναι από σήμερα φτωχότερος. Ο ελληνικός απλά έπαψε να υπάρχει. Η έβδομη τέχνη έχασε έναν απ' τους κορυφαίους δημιουργούς που είχε ποτέ.

Ένας σύγχρονος κινηματογραφιστής-φιλόσοφος-ποιητής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, πέθανε σε τροχαίο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Η άλλη θάλασσα" που θα συμπλήρωνε την "Τριλογία" του ("Το λιβάδι που δακρύζει", "Η σκόνη του χρόνου" οι άλλες δύο ταινίες).

Βραβευμένος στα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο και όχι μόνο), ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατόρθωσε πολύ περισσότερα απ' την προσωπική του διεθνή αναγνώριση και καταξίωση και τη διαφήμιση του ανύπαρκτου ελληνικού κινηματογράφου.

Έδωσε στον κινηματογράφο μια άλλη διάσταση που ξεφεύγει απ' τα όρια της απλής αφήγησης μιας ιστορίας, της αποτύπωσης κάποιων εικόνων, της προβολής ενός δράματος, της διέγερσης κάποιων συναισθημάτων. Όντας λάτρης της φύσης, θαυμαστής της ιστορίας, ποιητής των εικόνων και μαιτρ των λιτών βαθυστόχαστων φράσεων, παρέδωσε στην ανθρωπότητα μόνο αριστουργήματα. Η δραματικότητα των ταινιών του πηγάζει απ' τη δραματικότητα που κρύβει μια ανθρώπινη ψυχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, ακόμα και στις απλές. Η δραματικότητα αυτή συνδέεται με τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και με τη σύγκρουση που έρχεται η ανθρώπινη βούληση με την εξέλιξη της ιστορίας.

Οι άνθρωποι είμαστε αναλώσιμοι στη βιομηχανία του χρόνου. Ένας δημιουργός σαν τον Αγγελόπουλο, όμως, αποτελεί εξαίρεση καθώς αφήνει παρακαταθήκη το έργο του. Χωρίς διάθεση μηδενισμού, και αναγνωρίζοντας σκηνοθέτες όπως ο Γιώργος Τζαβέλλας και ο Μιχάλης Κακογιάννης, πιστεύω πως ο Αγγελόπουλος βρίσκεται μια διάσταση πιο πάνω στο πάνθεον του πολιτισμού -Του μεγαλειώδους ελληνικού πολιτισμού που πλέον πνέει τα λοίσθια - και κατέχει μια θέση δίπλα σε δημιουργούς όπως ο Ελύτης κι ο Σεφέρης.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ''έφυγε'' μια μέρα συνηθισμένη, σαν όλες τις άλλες. Το έργο του, όμως, θα διαρκέσει μια αιωνιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου