Protest

Protest

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου..

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ο περιβόητος ανασχηματισμός του Παπανδρέου δια στόματος Γιώργου Πεταλωτή. Προτού ξεκινήσω το σχολιασμό της νέας δομής της κυβέρνησης, την ανάλυση της χρησιμότητας του ανασχηματισμού αλλά και της λογικής της διεξαγωγής του τη δεδομένη χρονική περίοδο, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες πολύ εύλογες όσο και διασκεδαστικές απορίες μου. Πρώτον, γιατί πρέπει να είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Πεταλωτής ο οποίος μιλάει με τα χαρακτηριστικά λι και νι; Αν μη τι άλλο σ’ αυτή τη θέση οφείλει να βρίσκεται κάποιος εύγλωττος και με φυσιολογική προφορά. Δεύτερον, όλον αυτόν το σχεδιασμό τον σκέφτηκε το μυαλουδάκι του Πρωθυπουργού μας; Παράδοξο. Και τρίτον, δε μπορούσε ο Παπανδρέου να ανακοινώσει τους νέους υπουργούς χάριν παρουσίασης ενός προσιτού και φιλολαϊκού προφίλ; «Ψιλά γράμματα» προφανώς για το Γιώργο..

Επί του ανασχηματισμού, τώρα, δεν έχω πάρα να παρατηρήσω τα εξής: Υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας, Εσωτερικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος θα είναι και πάλι οι Παπακωνσταντίνου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Ρέππας και Μπιρμπίλη αντίστοιχα. Δηλαδή, σε καίρια και βασικά υπουργεία στα οποία διακυβεύονται σημαντικά εθνικά εθνικά ζητήματα ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τα ίδια πρόσωπα. Αυτό είναι δείγμα στήριξης του άξονα της πολιτικής του Παπανδρέου από μέρους των υπουργών και ικανοποίηση του πρωθυπουργού από τη μέχρι τώρα πορεία τους. Ή μήπως κάνω λάθος; Ο Παπακωνσταντίνου κλήθηκε πέρσι να διορθώσει τα δημοσιονομικά, η Διαμαντοπούλου να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον «ευαίσθητο» τομέα της Παιδείας, ο Ραγκούσης να συμμαζέψει λίγο το δημόσιο, ο Ρέππας να αρχίσει καινούρια έργα κι η Μπιρμπίλη να προωθήσει την «πράσινη ανάπτυξη». Είμαστε άραγε σε καλό δρόμο ήδη; Επίσης, ο Βενιζέλος παρέμεινε στο υπουργείο εθνικής αμύνης, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο προ τριετίας υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος(;) τυγχάνει μέγιστης αξιοποίησης. Διαφωνώ! Ο Παπανδρέου απλά αφήνει τον αντίπαλο του να ασχολείται με τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα προφανώς γιατί ο ίδιος δε συμφωνεί με την πολιτική του. Οι παραμονές του Γερουλάνου στο υπουργείο Πολιτισμού και του Καστανίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης κρίνονται σωστές και με βρίσκουν θετικό. Όσον αφορά τις αλλαγές, ή πιο εύστοχα τις μετακινήσεις, έχω να πω ότι ο Σκανδαλίδης ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω της εμπειρίας του, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα τα καταφέρει καλύτερα στο παιχνίδι της συνεννόησης με τους αγρότες απ’ ότι η άκομψη Μπατζελή. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την αποτυχία του στο υπουργείο εργασίας ανέλαβε το επίσης νευραλγικό υπουργείο υγείας. Ε από ‘κει που ασχολιόταν με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, τώρα θα ασχολείται μόνο με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Είναι μια πρόοδος όσο να πεις. Άφησε έτσι το δυσβάσταχτο φορτίο της επίλυσης(;) του προβλήματος της ανεργίας στη δύσμοιρη την Κατσέλη. Για το μόνο που χαίρομαι μ’ αυτήν την αλλαγή είναι για το ζόρι που έχει να τραβήξει στο σπίτι ο Γεράσιμος Αρσένης. Ο Χρυσοχοΐδης που έδειξε να τα πηγαίνει καλά σ’ ένα υπουργείο που έχει εργαστεί χρόνια (Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη) για κάποιο άγνωστο λόγο μετακινήθηκε. Ίσως για να μη του στείλουν άλλη βόμβα στο γραφείο του. Τέλος, ο βουλευτής Β’ Πειραιά Γ. Διαμαντίδης υπουργοποιήθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι παραπονέθηκαν οι εφοπλιστές για την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή μάλλον την ενσωμάτωση του στο Οικονομίας, και το ΠΑΣΟΚ το επανέφερε για να μη τους χαλάσει το χατίρι.

Ο ανασχηματισμός αυτός έγινε περισσότερο για να διασκεδάσει ο πρωθυπουργός τις εντυπώσεις παρά για ουσιώδεις λόγους. Δε νομίζω πως την παρούσα χρονική στιγμή το πρόβλημα ήταν τρία, τέσσερα πρόσωπα και οι θέσεις τους. Το πρόβλημα είναι η κυβερνητική πολιτική και αυτήν την ασκούν με περισσή ευλάβεια όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ειρήσθω εν παρόδω, ο ριζικός ανασχηματισμός που γράφουν οι πηχυαίοι τίτλοι των δελτίων ειδήσεων δεν ήταν και τόσο ριζικός πια. Έγιναν μερικές μετακινήσεις στελεχών που μοιάζουν περισσότερο με πολιτική ώσμωση των τελευταίων ημερών παρά για αναδιοργάνωση της κυβερνητικής δομής. Βιαστικός πάντως ο πρώτος ανασχηματισμός του Παπανδρέου. Ούτε καν τη Δ.Ε.Θ. δεν περίμενε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου