Protest

Protest

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

...Και Δικαιοσύνη για Όλους



Στην ταινία του Αλ Πατσίνο ''...And Justice for All'' ένας ηθικός δικηγόρος προσπαθεί μέσα απ' τη δουλειά του να απονείμει δικαιοσύνη. Όταν η δουλειά του έρθει σε σύγκρουση μ' αυτή του την πρόθεση θα διαπιστώσει πως η δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν είναι, πως η εφαρμογή της δεν είναι ίση προς όλους και θα έρθει αντιμέτωπος μ' ένα μεγάλο ηθικό δίλλημα. Αυτή η ιστορία, η κατηγορία ενός εισαγγελέα για βιασμό και η απόπειρα του να τη βγάλει καθαρή, είναι ενδεικτική της αδιαφάνειας που επικρατεί δεκαετίες τώρα στους κόλπους του δικαστικού συστήματος.

Εκτός απ' τις Η.Π.Α. αυτή η υπόνοια για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος υπάρχει και στην ελληνική κοινωνία. Αφού διαπιστώσαμε πως η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία στη χώρα μας λειτουργούν εντελώς λανθασμένα, μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε για τη λειτουργία και της 3ης εξουσίας, της δικαστικής;

Δε θα μπω στη διαδικασία να σκεφτώ πως όλοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς χρηματίζονται αλλά ομολογώ ότι εξεπλάγην με τη χθεσινή παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Στην επιστολή τους προς τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητούν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αναφέρουν μεταξύ άλλων:

"Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση στις ιδιάζουσες σχέσεις μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος αποδεχθήκαμε ασθμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε τις ανοχές παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων, η συγκρουσιακή μας πορεία, με γνώμονα πάντα τη νομιμότητα, ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας. Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση.

Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος.

Γι' αυτούς τους λόγους παραιτούμαστε από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα
".

Οι υπό παραίτηση εισαγγελείς όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για τις παρεμβάσεις που καταγγέλλουν, παρέπεμψαν στις υποθέσεις που ερευνούν, χωρίς να δώσουν παραπάνω στοιχεία. Μερικές από αυτές είναι:

• Δανειοδότηση κομμάτων
• Καταγγελίες για φούσκωμα του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ
• Πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων
• Καταγγελίες Κουσελά για λίστες φοροφυγάδων
• Μίζες εφοριακών
• Καταγγελίες για εμπλοκή του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, με εταιρία που επένδυε σε CDS

Εκτός του ότι θεωρώ τις απαντήσεις των δύο αρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, από άστοχες έως γελοίες, θα ήθελα πραγματικά να ακούσω περισσότερες λεπτομέρειες από τα στόματα των δύο εισαγγελέων. Πρόκειται για δύο κρατικούς λειτουργούς που είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό ο οποίος περιμένει απ' αυτούς πλήρη υπευθυνότητα στην άσκηση δικαιοσύνης κι όχι απλή προσωπική ευθιξία.

Αν τώρα οι παραπάνω υποθέσεις που ερευνώνται περιέχουν οικονομικές, νομικές αλλά και κοινωνικά ηθικές παραβάσεις - πράγμα που πιστεύω- είναι μάλλον προφανής ο λόγος που τους ασκήθηκαν πιέσεις και παρεμποδίστηκε το έργο τους. Είναι όλα ζητήματα στα οποία έχουν άμεση εμπλοκή οι πολιτικοί.

Εν πάση περιπτώσει έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια να καταλήγουν στη φυλακή δικαστικοί, επιχειρηματίες, μέχρι και κληρικοί όπως διαπιστώσαμε προσφάτως, αλλά κανένας πολιτικός. Τι διάολο; Όλοι αγγελούδια είναι; Μόνο ο Εφραίμ δηλαδή έχει ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Αν δε δω έστω έναν πολιτικό στη φυλακή δε θα ησυχάσω..

Γιατί όπως είπε κι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: " Μια απειλή στη δικαιοσύνη οπουδήποτε, είναι μια απειλή στη δικαιοσύνη παντού. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου