Protest

Protest

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Με μηχανική υποστήριξη μεν, αλλά ζωντανοί. Μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας εξήγγειλε η Ε.Ε και έδωσε έτσι μια ανάσα σε μια χώρα που οικονομικά και πολιτικά πνέει τα λοίσθια. Για την ακρίβεια, μάλλον, έκανε κάτι άλλο. Είναι σαν να απειλούν κάποιοι τη σωματική σου ακεραιότητα κι εσύ να κουβαλάς δίπλα σου ένα νταή για φόβητρο. Μπορεί, τελικά, να μη σε πειράξει κανείς λόγω της παρουσίας του. Αν, όμως, τολμήσει και το κάνει τότε θα μπει ο νταής στη μέση να σε υπερασπιστεί- μπορεί να είναι ατυχές το παράδειγμα αλλά αυτό μου έρχεται στο μυαλό. Μπαίνει, λοιπόν, ασπίδα η Ε.Ε. στην μαχόμενη με τους διεθνείς κερδοσκόπους Ελλάδα, δηλώνοντας ότι αν δε μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας απ’ τις αγορές θα μας δανείσουν εκείνοι με χαμηλότερο επιτόκιο (κυμαινόμενο από 3,5-4% ή σταθερό 5%) 30 δις. € και άλλα 10 δις. με χαμηλότερο επιτόκιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αίφνης, σήμερα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.Α σημείωσε σημαντική άνοδο..
Μήπως, όμως, κι αυτό είναι ένα παιχνίδι των κερδοσκόπων; Μήπως, δηλαδή, προτάσσει δήθεν τα στήθη της η Ε.Ε. για να μειωθούν τα spreads- όπως κι έγινε άλλωστε- και να δανειστούμε απ’ τις αγορές με επιτόκιο 5,5 ή 6% αντί για 7%; Δηλαδή αν το 7% γίνει 6% είναι επιτυχία; Είναι χαμηλό επιτόκιο δανεισμού το 6%; Απ’ την άλλη, με την αναξιοπιστία που διαθέτουμε μια χαρά μας είναι.. Επίσης, μήπως σκόπευαν να αυξήσουν λίγο το τζίρο στο Χρηματιστήριο και να πουλήσουν σε ξένους επενδυτές μερικές μετοχές; Δε μπορώ να φανταστώ τι ισχύει τελικά ούτε να προβλέψω από πού θα δανειστούμε. Ούτε φυσικά αν ο δανεισμός μας θα επιφέρει κάποιο ενθαρρυντικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσμα (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα σταθερότητας κι ανάπτυξης της κυβέρνησης).
Στην περίπτωση που δανειστούμε απ’ τις αγορές θα είμαστε και πάλι ικανοί να διαχειριστούμε μόνοι μας τα οικονομικά μας. Εάν, όμως, δανειστούμε απ’ την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. θα είμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση..Πως είναι τα παιδάκια που τα ελέγχει η αυστηρή μαμά τους αν διαβάσανε όλα τους τα μαθήματα; Ε, κάτι τέτοιο. Αλίμονο μας αν μας πιάσουν αδιάβαστους.. Εν τω μεταξύ, το «αμερικανο- θρεμμένο» Δ.Ν.Τ. δεν το πολυσυμπαθεί ο γράφων γιατί ακολουθεί κεϋνσιανές πρακτικές με άμεσους κινδύνους όπως υποτίμηση του νομίσματος, αύξηση του πληθωρισμού κτλ.
Τώρα, βέβαια, δεν είμαι οικονομολόγος για να ξέρω αν κρίνω σωστά, αλλά αυτή είναι η άποψη μου. Πάντως, ο Γιώργος είναι πολύ πιθανό να μη το γλιτώσει το Δ.Ν.Τ. . Ελλοχεύει ο κίνδυνος το γεμάτο πιστόλι που είχε πάνω στο τραπέζι να το στρέψει πάνω μας.. Προς το παρόν, βέβαια, τον κρατάμε στη ζωή τον ασθενή.. Στο μέλλον βλέπουμε.. Αναμένουμε εξελίξεις………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου