Protest

Protest

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ



Ο εφιάλτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα..Απομένει να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του μηχανισμού «στήριξης» και να αποσαφηνιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών μας απ’ τo ελληνικό κράτος. Χθες, έγινε ξεκάθαρο πλέον δια στόματος του πρωθυπουργού-στο υπουργικό συμβούλιο- και, κυρίως, με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών στην Ε.Ε., στην Ε.Κ.Τ. και στο Δ.Ν.Τ. ότι η Ελλάδα μετά από μια βδομάδα σκληρής και άνισης πολιτικοοικονομικής μάχης με τους διεθνείς κερδοσκόπους θα καταφύγει στο μηχανισμό «στήριξης» που εξήγγειλε πριν λίγες μέρες η Ε.Ε.
Είναι σαφές ότι τα σκαμπανεβάσματα που παρακολουθούμε να γίνονται στα spreads τις τελευταίες μέρες είναι παιχνίδια οικονομικών παραγόντων και τίποτα παραπάνω. Έτσι, ο Παπακωνσταντίνου ζήτησε απ’ τους Ρεν, Τρισέ και Στρος Καν να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο στο οποίο καλείται να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση ώστε να μας δοθεί επιτέλους το περιβόητο δάνειο. Η απάντηση; Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα. Και που είμαστε ακόμα..
Η οικονομική επιτροπή και οι παράγοντες της Ε.Ε. δεν είναι ούτε αφελείς ούτε φτωχοί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα 40 δις € που θα δανειστούμε τα 30 δις θα προέρχονται απ’ την Ε.Ε. και τ’ άλλα 10 δις απ’ το ΔΝΤ. Το ζήτημα δεν έγκειται στην αδυναμία συγκέντρωσης άλλων 10 δις απ’ την Ε.Ε. Είναι μία ορθά μελετημένη και προγραμματισμένη κίνηση απ’ τους σχεδιαστές του δανεισμού για να οδηγήσουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όμως, τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού και την προοπτική του διμερούς δανεισμού μας τη χαιρετίζουμε με ικανοποίηση και αισιοδοξία. Δε λέω να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά ρεαλιστές..Και να μην ονειροβατούμε. Δεν αποφάσισε κανείς να μας χαρίσει χρήματα για να μας «σώσει». Ούτε για κάποιο δώρο πρόκειται. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν δούρειο ίππο. Εμείς, τον εκλαμβάνουμε ως δώρο, ενώ στην ουσία κρύβει πολλούς κινδύνους. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι θα τον βάλουμε μέσα στα τείχη.
Έχοντας ως παράδειγμα τη Ρουμανία, η οποία πρόσφατα προσέφυγε στο ΔΝΤ, δε θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε αλλά να προετοιμαστούμε γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Για να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αρκούμαι στο γεγονός ότι η χώρα μας θα κληθεί να μπει σε τροχιά αποπληθωρισμού. Επιπλέον, θα καθοριστεί πλαφόν σε κάθε είδος δημόσιας δαπάνης. Αυτά, σε γενικές γραμμές, για να κατανοήσουμε ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ θα μας επιβάλλουν την πολιτική τους και θα μας θέσουν σε πρόγραμμα λιτότητας και παλαιότητας. Κοινώς, θα γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω..
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας στο τρέχον έτος. Εάν δεν αλλάξουν άρδην όλα τα μέχρι τώρα ισχύοντα στη λειτουργία της, πολύ σύντομα θα χρειαστούμε κι άλλο δάνειο για να τη βγάλουμε. Τότε είναι που θα εκτιναχθούν στα ύψη τα spreads. Και να δούμε ποιος θα βρεθεί τότε να μας δανείσει. Είναι καιρός να πάψουμε να ζούμε με δανεικά και να δουλέψουμε μόνοι μας για τα ξεροκόμματο. Ας σταματήσουν τα πανηγύρια για το δούρειο ίππο.. Η Τροία πιθανότατα θα καεί.. Ας ξεκινήσουμε να τη χτίζουμε από τώρα…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου